VALAS-harjoittelu alkaa 15.8.

Harjoittelun tarkoitus

Vaalien laskentajärjestelmän käytöstä seurakunnassa vastaavana henkilönä harjoittelet järjestelmän
käyttöä omatoimisesti, jotta järjestelmän käyttö on sujuvaa oikeassa tuotantokäytössä.
Harjoitteluaikana voit turvallisesti tutustua järjestelmään, voit syöttää sinne keksittyjä tietoja (esim.
äänestyspaikkoja, listoja, ehdokkaita, äänimääriä jne) ja hyväksyä tuloksen sekä ottaa raportteja.

Harjoitteluaika

VALAS-järjestelmän käyttöä voit harjoitella 15.8.-12.9.2018. Tämän jälkeen Kirkkohallitus valmistelee
järjestelmän tuotantokäyttöön. Harjoitteluajan päätyttyä Kirkkohallitus poistaa järjestelmästä kaikki sinne syöttämäsi tiedot.

Voit harjoitella myös viikonloppuna 8.-9.9.

HUOM! VALAS järjestelmä on muutostöiden takia suljettu harjoittelukäytöltä perjantaisin seuraavina
päivinä:

• pe 24.8.2018
  • pe 31.8.2018
  • pe 7.9.2018

VALAS avataan seurakuntien tuotantokäyttöön 17.9.2018, jolloin alat syöttää järjestelmään oikeita tietoja (seurakunnan perustiedot, listat, ehdokkaat, mahdolliset äänestysalueet sekä äänestyspaikat).

Katso vaalien kokonaisaikataulu tästä

Muistilista VALAS-käyttöä varten

Varmista että:

• Käytät seurakunnan konetta
  • Kone on päivitetty
  • Koneella on selainversio Internet Explorer 11 tai Chrome uusin versio
  • Koneella on suora yhteys kirkko-verkkoon
  • VALAS käyttöohjeet ovat saatavilla

Kirjautumisosoite

VALAS-järjestelmän osoite on https://vaalilaskenta.kirkko.verkko

Käyttäjätunnus ja salasana

Käyttäjätunnus ja salasana: Oma z-tunnus ja sen salasana. Mahdollisesti myös uusi zx-tunnus ja sen salasana. Olet saanut uuden zx-tunnuksen oman IT-alueesi tuesta.

Mitä harjoittelet?

Harjoittelun aikana harjoittelet koko vaalien tietojen käsittelyyn liittyvän prosessin perustietojen
syöttämisestä tuloksen hyväksyntään ja raporttien tulostamiseen saakka. Prosessi ja ohjeet tietojen käsittelyyn on kuvattu VALAS käyttöohjeessa.

Käyttöohje

VALAS-järjestelmän käyttöohje löytyy järjestelmän oikeasta yläkulmasta kysymysmerkkiä klikkaamalla ja tämän sivun ylälaidasta.

Tuki ongelmatilanteissa

Vastaamme VALAS-järjestelmään liittyviin kysymyksiisi, kun lähetät meille sähköpostia osoitteeseen
Valas tuki / Valas stöd: valas.kirkkohallitus@evl.fi. Samasta osoitteesta saat tukea sekä suomeksi
että ruotsiksi.

• Viesteihin vastataan pääsääntöisesti ma-pe klo 9-11 ja 14-16 välillä.
  • Liitä sähköpostiisi kuvaruutukopio ongelmatilanteesta jos mahdollista.